Náhoda tomu chtěla, že svůj život zasvětil nejen zubařině. „V roce 1982 jsem krátce po přistěhování do Havířova navštívil koupaliště. Z rozhlasu se tehdy ozvalo, zda není kvůli úrazu mezi návštěvníky lékař,“ vylíčil počátky své už čtyřicetileté mise Jindřich Dolanský .

To se ještě koupaliště jmenovalo Šárka a u úrazů ten den zasahoval ještě třikrát. „Dostal jsem nabídku ke spolupráci jako lékařský dozor. Od té doby jsem tu pořád. Dovolenou jsem neměl 40 let,“ řekl muž, kterého tu znají takřka všichni návštěvníci.

Náročný rok

Před čtyřmi roky se mu dostalo obrovské pocty. Koupaliště dostalo název Jindřich! „Městu chodily emaily, proč se areál jmenuje Šárka. Nikdo to nevěděl. Lidi chtěli, ať se jmenuje po mně. Opatrně jsem souhlasil, ale myslel jsem, že si dělají legraci,“ popsal.

Když se ve městě se objevily nové směrovací cedule, Dolanský uvěřil. Na název Jindřich je patřičně hrdý, ale začátky pod jeho jménem byly psychicky náročné. „Každý den jsem doufal, ať se nestane něco zlého, ať se nikdo neutopí,“ přiznal. Teď si službu užívá. „Věřím svému týmu plavčíků. Dělám to každý den celý život. Naplňuje mě to“ uzavřel.

V létě je zubařiny méně

Aby se Jindřich Dolanský mohl v letní sezóně naplno věnovat koupališti, svou zubní praxi výrazně omezuje. „Vstávám ve tři, abych mohl ordinovat od půl páté do devíti. Pak už mířím na koupaliště,“ řekl. Dokonce svou ordinaci přestěhoval co nejblíže koupališti, aby ušetřil čas na cestování.

Spravuje zuby vězňům

Jako zubař není vytížený jen ve své ordinaci. Zuby jezdí pravidelně spravovat i odsouzeným a vazebně stíhaným. „Konkrétně do Vazební věznice v Ostravě a věznice v Karviné,“ podotkl.

VIDEO: První pomoc dětem: Umíte dýchání z úst do úst a masáž srdce?

Fotogalerie
3 fotografie