„Vyrůstala jsem pouze s maminkou. Byla jsem hodně lenivá a tak jsem kynula. Došlo to tak daleko, že jsem se bála chodit mezi lidi. Byla jsem nešťastná,“ vypráví Míša.

Nepomáhaly jí diety ani prášky proti chuti. Její váha narostla při výšce 163 centimetrů až na 130 kilo! „Měla jsem problém si obléct ponožky nebo si zavázat tkaničky od bot,“ přiznala cukrářka.

Míša stejně jako mnozí další obézní lidé trpěla v typické situaci. „Když jste opravdu hodně tlustí, možností s tím něco dělat ubývá. Diety nepomáhají. Pohyb je nutnost, jenže vaše váha a mizerná kondice vám to nedovolí. Je to začarovaný kruh,“ říká.

Radikální řešení

Proto se Michaela rozhodla k radikálnějšímu řešení. „Narazila jsem na možnost odtranění části žaludku. Provedli mi ho v havířovské nemocnici. Tamější pan doktor Satinský je kapacita. Operace je jen taková ta první hozená rukavice, hlavní je to, jak pokračujete po ní,“ upozornila.

Po operaci se vrhla vší vůlí a silou do přísného režimu. Nejprve musela zabrat dieta. Už po zhubnutí pouhých 9 kilo se cítila lépe a mohla se začít hýbat. I když začátky ve fitcentru při 120 kilogramech byly krušné, dost se styděla.

Cvičit chodila třikrát týdně, teď v době koronaviru hlavně běhá. Dietní jídelníčky jsou samozřejmostí. „Hlavně hodně zeleniny. Výjimečně si dám svíčkovou, ale třeba jen s jedním knedlíkem,“ usmála se Míša. Za dva a půl roku zhubla na 77 kilogramů!

Jaký zákrok podstoupila?

Chirurgická léčba obezity neboli bariatrie je obézními lidmi čím dál častěji vyhledávaným oborem. U některých jiná řešení už nepomáhají.

„Paní Michaela je po tzv. sleeve resekci žaludku. Část žaludku je odstraněna a ten má po operaci tvar rukávu. Vše se provádí laparoskopicky čtyřmi vstupy do břicha. Po pár dnech v nemocnici může pacient domů,“ popsal lékař Peter Schwarz z havířovského bariatrického týmu. Ten vede Igor Satinský, jeden z největších odborníků v Česku.

„Moc oběma děkuji, stejně tak i kondičnímu kouči Radimu Sládkovi, který se mi věnoval a je pro mě moc důležitý,“ uzavřela Michaela.

VIDEO: Odborník na výživu Petr Havlíček radí, jak správně zvolit individuální přístup k hubnutí.

Fotogalerie
13 fotografií