Muž k tomu všemu potřebuje vlastně jen najít lehce pokroucený klacek, dláto a ostrý nůž. Po větvích pátrá v lese celá rodina. „Hůlky musí vypadat přirozeně. Trny na nich neobrušuji, ale proměním je v hlavy zvířat,“ popsal Stanislav.

Na zbylé ploše klacku pak vyřeže listy stromů nebo celou hůlku udělá do podoby hada. I hornímu úchytu dodá kousek fantazie. „Teď jsem ho zhotovil z parůžku, vypadá efektně. Tento kousek bych nikomu nedal,“ usmál se muž.

Hůlky s parožím

Pak se pochlubí špacírkou, na které sama příroda vytvořila Ježíše Krista. „Jen jsem ho dobarvil,“ podotkl Stanislav, jehož novinkou jsou vysoké hůlky na severskou chůzi zakončené parožím. „Hodí se i pro myslivce. Hůlku zapíchne do země a o parůžek si opře zbraň,“ zmínil řezbář.

Vyřezání jedné hole mu trvá asi dva týdny. V létě i déle, v zimě, když je nepohoda, usedá k práci častěji. Jednu z jeho špacírek má i prezident Miloš Zeman. Město si ji u Stanislava objednalo při návštěvě hlavy státu.

Ze smrku ne

První Stanislavova hůl vznikla z kmene vánočního stromečku. „Ty po odstrojení využívám často. Jen to nesmí být smrk, jeho dřevo je fousaté,“ tvrdí. Před tím, než se klacek začne měnit v unikátní hůlku, ho muž zbaví kůry a nechá nějaký čas vysychat.

Když klacek není po ruce

Ze zbytků dřeva Stanislav Baselides vykouzlí různé figurky, tácky na štamprle nebo cedule, které si lidé věší na vchod domu. Nejžádanějším vyřezaným nápisem je věta: »Tady se žije bez starostí.«

Dává i prodává

Stanislav hole dává jako dárky nebo je vyrábí na zakázku. Když některou někomu věnuje, hned se ozvou další zájemci, kteří ji viděli, a chtějí také. Občas s nimi vyrazí i na místní jarmark. Cena jednoho kousku se odvíjí od toho, kolik mu zdobení dalo práce, je to od 800 do 1200 korun.

VIDEO: Ženy, do zbraně! Pilu do ruky! Sympozium v Třinci před dvěma lety chtělo nalákat i ženy řezbářky.

Fotogalerie
16 fotografií