Krokodýl čelnatý měl utéct už v sobotu 24. července v odpoledních hodinách ze zahrady chovatele na ulici Závodní v Ostravě. Policisté se o tom dozvěděli až v pondělí...

„Jedná o mládě, které je zhruba jeden metr dlouhé, je mrštné a je schopno ulovit menší psy či kočky,“ varuje mluvčí policie Eva Michalíková.

V Ostravě není hlášený

Krokodýl je načipovaný a má Registrační list exempláře ohroženého druhu živočicha. Certifikace byla vydána Krajským úřadem Olomouckého kraje.

„Důvod, proč však nový majitel v Ostravě o registru neučinil oznámení, bude předmětem dalšího šetření. Také budeme prověřovat způsob jeho umístění i samotného chovu, a také proč o útěku krokodýla učinil oznámení až po dvou dnech," uvedla Michalíková. Za chybějící povolení k chovu mu hrozí až milionová pokuta.

Už se našel

Policisté v úterý vpodvečer informovali, že se metrové zvíře podařilo vypátrat. Velkým překvapením bylo, že byl vypátrání ve sklepě domu, v němž chovatel žije. "Okolnosti chovu zvířete budou i nadále zajímat policisty a pracovníky veterinární správy," uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková. 

Dlouho nejedl

Vzhledem k tomu, že zvíře je už dva dny bez potravy, může být pro veřejnost nebezpečné.

„Dle konzultace s odborníkem by mohl začít vyhledávat vodní toky, případně se uschovat v listnatém terénu, kde je stín,“ dodala.

Policisté speciální pořádkové jednotky s policisty z obvodního oddělení po zvířeti intenzivně pátrají. „Na pátrání se podílely dvě desítky policistů ve spolupráci s deseti strážníky městské policie. Ihned po oznámení začali v nejbližším perimetru prohledávat okolí i zahrady okolních domů. Také obcházeli jednotlivé domy a informovali jejich obyvatele o dané situaci a následně je poučili, co mají v případě nálezu krokodýla dělat," dodala mluvčí.

VIDEO: Po golfovém hřišti se procházel pětimetrový krokodýl. Soutěžící mu dali jméno Chubbs.