Náklady na demolici, která začala před několika dny, se pohybují okolo šesti milionů korun. Hnutí Duha počátkem roku o objekt požádalo Správu železnic (SŽ). Podle železničářů přišla ale žádost pozdě. Demolici podporuje i obec.

„Nádraží jen hyzdí obec. Byla ostuda, když se objevilo mezi 20 nejhoršími nádražími v Česku. Jsme rádi, že půjde dolů. Desítky let se do budovy neinvestovalo,“ řekl místostarosta Dětřichova Jiří Dobrovič.

Nová budova za starou

„Po konzultaci se zástupci Dětřichova jsme se rozhodli, že přistoupíme k odstranění stávajícího nádraží a výstavbě nové výpravní budovy,“ uvedl mluvčí SŽ Tomáš Polák.

Pokud by objekt nebyl odstraněn, nevznikl by prostor pro parkovací stání zejména pro invalidy. „Dále bychom nemohli vybudovat přístřešek pro cestující, který má navazovat na nově vybudovanou výpravní budovu,“ dodal. Stavba bude trvat zhruba rok a přijde na 25 milionů korun.

Unikátní, ale zchátralé

Podle Hnutí Duha se objekt zachránit dal. Mohla tu vzniknout například turistická ubytovnu či prostor pro výstavy a koncerty. S demolicí nesouhlasil ani Národní památkový ústav. SŽ by podle ní měla jít spíše cestou hledání nového využití historických budov.

Využití by se u stavby mohlo najít právě v turistickém ruchu. „Trať Olomouc - Bruntál je velmi pěkná a vede turisticky atraktivním územím. Stavby nádraží jsou historické a unikátní. Navržené razantní stavební zásahy zcela pustoší atmosféru trati,“ míní projektant Karel Siuda.

Opravy čekají i další nádraží v kraji. Rekonstrukce se dočká staticky narušená budova v Loukách nad Olší i zchátralá výpravna v Krnově-Cvilíně. Ve druhé polovině roku pak také odstartuje celková oprava nádražní budovy v Kunčicích pod Ondřejníkem a na hlavním nádraží v Ostravě.

VIDEO: V katastrofálním stavu je i kdysi výstavní budova nádraží Vyšehrad nedaleko centra Prahy.

Video
Video se připravuje ...

Aktuální stav bývalého nádraží Vyšehrad k začátku roku 2020. O nádražní budovu vyjádřilo zájem hlavní město, které zvažuje, zda by do něj po nákladné rekonstrukci a dostavbě neumístilo Slovanskou epopej Alfonse Muchy. David Zima

Fotogalerie
14 fotografií