Čápi se pod sněhem choulí třeba na Třinecku, Jablunkovsku či v Ropici. Nepromrznou jim vajíčka? Naštěstí podle českotěšínského ornitologa Daniela Křenka se v této době většina čápů páří.

„Snůšku má minimum hnízd. Horší by bylo, kdyby už měl pár potomstvo. Pak musí oba za potravou a mláďata prochladnou,“ říká. Naopak drozdi, kosi a někteří další pěvci přívaly sněhu nevydrželi.

Mnozí hnízda opustili. „Chvíli sněží, pak taje, jsou promočená. Drozdi a kosi snášejí v březnu a vajíčka jsou před vylíhnutím. Je to škoda,“ dodá Křenek.   

Strach o čejky

Muž se nejvíce obává o silně ohroženou čejku chocholatou, která hnízdí uprostřed polí. „I když se domlouváme se zemědělci, aby hnízda s traktory objížděli, netušíme, co jim způsobí sníh,“ líčí Křenek.

„Velké obavy mám i o žabí populaci. Než napadl sníh, byla její migrace v plném proudu. Ropuchy a skokani dokážou na chvíli zamrznout, ale nesmí to trvat dlouho,“ doplní Křenek.

Podle předpovědi má v podhorských oblastech střídavě pršet a sněžit ještě i celý příští týden. Teploty se přes den pohybují maximálně kolem pěti stupňů, v noci mrzne.

VIDEO: Jihomoravští hasiči pomohli zraněné labuti v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Jihomoravští hasiči pomohli zraněné labuti v Brně. HZS Jihomoravského kraje

Fotogalerie
11 fotografií