Situace podle policie vznikla nedisciplinovaností řidičů. „Vjeli na úsek komunikace, kde to není v tomto ročním období možné. Nerespektovali dopravní značení,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Oba vozy v serpentinách u přehrady Šance uvázly. „Jeden se už podařilo odstranit ještě ráno. Na uvolnění druhého se pracovalo během dopoledne. Policisté na místě řídili dopravu kyvadlově. Vznikaly ale kolony,“ dodala Štětínská.

Nesmí se solit

Úsek silnice mezi Ostravicí a Bílou policie uzavírá v zimním období často. Na této beskydské komunikaci silničáři nesmějí s ohledem na ochranu vody v přehradě Šance používat na údržbu silnic sůl. Vozovku sypou jen drtí.

Hlavně po vydatném sněžení se pak stává hůře průjezdná. Problémy v úseku mívaly v minulosti kamiony, které silnici často zcela ucpaly. Proto policie z preventivních důvodů začala vjezd kamionů v zimním období regulovat.

Dopravní komplikace mohou nastat i v dalších místech kraje. Hlavně ve vyšších polohách jsou silnice po chemickém či inertním ošetření často sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Týká se to hlavně Frýdecko-Místecka, Třinecka a Bruntálska.

VIDEO: Nehoda na D1 z pohledu řidiče kamionu.