Trampský srub hluboko v lese, nad takzvaným Padolím, postavil Fred ze Štramberku v roce 1974. Setkávali se v něm lidé, kteří jindy vyráželi na vandry pod širák. „Fred si se srubem opravdu vyhrál. Byl zručný a drobné stavení vypiloval do detailů,“ řekl Blesk.cz Radim Zátopek z Veřovic řečený Faja.

Rozloučil se

„Chatka hořela už při příjezdu hasičů do lesa vydatným plamenem. Po uhašení se našlo tělo,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Policie vyloučila cizí zavinění. „Zřejmě šlo o nešťastnou událost,“ uvedla mluvčí policie Karolína Bělunková.

To si však Fredovi přátelé nemyslí. Podle nich neunesl, že srub musí najednou k zemi. „Vážně z toho onemocněl. Spíše odešel ze světa vlastní rukou,“ je přesvědčený Radim Zátopek. „Než odjel na chajdu, loučil se s lidmi venku i ve své oblíbené hospodě,“ říkají další kamarádi Freda.

50 let nevadila

Na chajdu jezdily i děti. „Nikdy tam nebyl hluk nebo nepořádek. Trampové nepatřili k těm, kteří nějak pobuřují okolí,“ dodal Zátopek s tím, že byť šlo o černou stavbu, jako u dalších desítek trampských srubů ji lesníci skoro 50 let tolerovali.

„Chýše stála na pozemcích Lesů ČR bez jakéhokoli povolení. Proto jsme žádali spolu se stavebním úřadem jako zodpovědní hospodáři o její odstranění,“ vysvětluje mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Trampské osady

Naproti Velkému Javorníku kousek od Fredovy chajdy vznikly za komunistů další sruby trampských osad. Dole v Padolí Vosí ranč, který dosud stojí, a pak Kemp pod šutrákem trampské osady Krocani. Ten také shořel. Byl vybudován přesně na místě, kde československá policie zlikvidovala osadu Estakádo.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Fotogalerie
7 fotografií