Hraběnka Walburga z rodu Harrachů (1762–1828), která zámek vlastnila od roku 1781, by měla z akce velkou radost. „Podle vzpomínek milovala hraběnka Walburga růže natolik, že v pokoji kolem sebe měla vždy až 100 sklenic s růžemi,“ uvedl kastelán zámku Jaroslav Zezulčík.

Komnaty, včetně té její původní, jsou vyzdobeny růžemi a dalšími květinami, svázanými do působivých aranžmá, třeba květinového kočáru či obrovské květinové kašny. Rozkvetla i zámecká jídelna a nejméně šest dalších zámeckých pokojů.

Na výzdobě pokojů na počest zámecké patronky se podílely tři na sobě nezávislé osmičlenné skupiny floristů. „Jedna vyzdobila první patro, dvě skupiny pak zvlášť každá část druhého patra,“ popsal florista a hlavní „mozek“ akce Slávek Rabušic (58).

Nachystali tisíce květů

V letošním roce je pořádána slavnost v dosud největším rozsahu. „Použili jsme tři tisíce květin, tisícovka jsou růže. Něco je z mé zahrady, něco ze zahrad kamarádů a nebudu zastírat, něco jsme dovezli i z Holandska,“ podotkl Rabušic.

Video
Video se připravuje ...

Florista Slávek Rabušic (58) představuje největší aranžmá akce - květinovou kašnu. Michal Charbulák

Největší lákadla výstavy, naaranžovanou kašnu či kočár, si nechal Slávek Rabušic vyrobit na míru. „Některé prvky jsme si nechali vyrobit uměleckým kovářem,“ usmál se.

Je třeba přijít včas

Návštěvníci zámku jsou nadšeni a mnohdy velmi příjemně překvapeni. „Tak víte, veřejnost čeká několik kytiček ve vázách na stolku. O to víc pak nadšeně koukají na to, co jsme pro ně nachystali,“ řekl florista.

Květinová výzdoba bude v plné podobě k vidění pouze do neděle 4. října a vstup je zdarma. „Poté se budou květiny a aranžmá upravovat podle jejich aktuální výdrže. Proto doporučuji lidem, aby s návštěvou neotáleli,“ loučí se Slávek Rabušic.

Fotogalerie
9 fotografií