Krásný den plný zábavy, dárků, narozeninového dortu proměnil Zdeněk K. (54) v tragédii, která nemá v novodobých českých dějinách obdoby. V opilosti rozlil benzín po dveřích v bytě, kde žil jeho syn Lukáš (†30), partnerka Lenka (†30), vnouček Dominik (†9) a manželka Silva (†53), kteří hostili přátele.

Video
Video se připravuje ...

Zdeňka K. (55) přivezla k soudu sanitka v doprovodu policejní dodávky Michal Charbulák

Hořet začalo tak strašně rychle, že šest lidí zemřelo v bytě, 9 nešťastných vidělo spásu v balkonu. Jenže byt je v 11. patře… Do náruče jisté smrti se vrhlo z takřka třicetimetrové výšky pět lidí včetně těhotné Nikoly (†17). Čtyřem lidem se podařilo přelézt na vedlejší balkon.

Jakub a Pavel v době útoku shodou okolností na balkoně patrně zrovna kouřili, Rostislav a Žaneta měli být v koupelně, takže nebyli přímo v epicentru ohně.

Žhář byl v nemocnici jako jeho oběti

Při požáru se zranil i žhář Zdeněk K. Byl proto společně se třemi lidmi, kteří se zachránili, převezen do nemocnice. Jakub, partner těhotné Nikoly (†17), vyvázl bez zranění.

„U dvou pacientů, kteří jsou umístěni na jednotce intenzivní péče, se zdravotní stav mírně zlepšil. Jsou stabilizovaní, byť stále ve vážném stavu,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Jeden zůstává napojen na plicní ventilaci.

Na běžném oddělení byli další dva zranění. Jeden z nich byl propuštěný v úterý. To byl právě útočník, který putoval k Okresnímu soudu v Karviné. Ten ho poslal do vazby, převezen byl do Prahy na Pankrác, kde je věznice s nemocnicí.

Pít začal po smrti druhého syna

„Soud plně vyhověl mému návrhu, a to z obou vazebních důvodů. Odůvodnil to hrozbou vysokého trestu a i obavou z opakování trestné činnosti,“ uvedl dozorující žalobce Michal Król.

Video
Video se připravuje ...

Státní zástupce Michal Krol k průběhu jednání o vazbě pro obviněnáho žháře Michal Charbulák

Zdeněk K. prý tragédie lituje. „Nicméně, co si o takové lítosti myslet,“ dodal Król.

Zabíjet prý nechtěl, jen postrašit. Důvodem byly letité spory se synem Lukášem, které se vyhrotily tím, že k němu utekla i útočníkova manželka Silva.

Zdeněk K. údajně začal pít po smrti syna Marka. Ten měl spáchat sebevraždu skokem pod vlak. Jeho jméno a data narození i úmrtí má muž vytetovaná na hlavě. <

 

Fotogalerie
39 fotografií