Radím Daněk byl náměstkem krajského ředitele pro vnější službu. Ve služebním voze se měl zabít ve středu ráno u přehrady u Bravantic na Novojičínsku. Co ho přimělo k takto fatálnímu rozhodnutí, věděl zřejmě jen on sám. Motiv jeho kolegové nyní zjišťují...

„Potvrzujeme tragickou událost, která zasáhla celou Moravskoslezskou policii. Příčiny a okolnosti úmrtí plukovníka Radíma Daňka prověřují příslušné orgány. V tuto chvíli nebudeme poskytovat žádné konkrétní informace, předběžně však můžeme vyloučit přímé cizí zavinění,“ uvedla policie na twitteru.

„Dnes v ranních hodinách nás všechny zasáhla smutná práva o tragické události Radíma Daňka, náměstka krajského ředitel. Nebyl to pro nás jen kolega, ale i přítel, kamarád a hlavně člověk s velkým srdcem. Vždy byl ke svému okolí vnímavý, pozorný, obětavý a nikdy neodepřel nikomu pomoc,“ vysekl poklonu kolegovi ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel a dodal:

„Pro tyto své osobní vlastnosti byl oblíbený u kolegů i podřízených a pro mnohé z nich byl vzorem. Každodenně zastřešoval plnění zásadních úkolů vnější služby krajského ředitelství, přesto nikdy nenechával bez povšimnutí běžné starosti policistů. Nemůžeme slovy vyjádřit lítost nad jeho odchodem. Ztratili jsme v našem týmu policistu – profesionála, osobnost výjimečného charakteru. Upřímnou soustrast rodině a všem, kteří jste jej znali."

Organizoval pomoc při povodních

K policii nastoupil Radím Daněk v roce 1988, do funkce krajského náměstka v roce 2013. Náměstek pro vnější službu měl hodnost plukovník. Úkolem jeho a jeho skupiny byly bezpečnostní opatření u hromadných akcí, například při fotbale.

Organizoval rovněž záchranné práce při záplavách v letech 1997 a 2009. Byl u bezpečnostních opatření při summitu NATO v Praze v roce 2002 a zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze v roce 2000.

Absolvoval úspěšně studium v bakalářském i magisterském studijním programu Policejní akademie České republiky. Měl bezpečnostní prověrku pro stupeň tajné.

Fotogalerie
9 fotografií