„Co v kontejneru spolu reagovalo, a další okolnosti události jsou v šetření. Spolupracujeme i s dotčenou firmou. Na místě byl také starosta Oder a pracovníci zdejšího odboru životního prostředí,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Podle přivolaných chemiků byl mrak sice barevný, ale zdraví neškodný. Část unikla do ovzduší, ale brzy ji rozehnal vítr.

Hasiči na místě zasahovali od šesté hodiny ranní. „Nejprve vyvezli v protichemických oblecích kontejner s chemickými látkami z haly na dvůr a několik hodin odvětrávali vnitřní prostory, kde se část oranžového mraku držela, a to hlavně pomocí mobilního velkokapacitního ventilátoru," popsal Kůdela.

Z fabriky ještě před příjezdem odešli všichni pracovníci firmy. Hasiči v protichemických oblecích odstraňovali uvnitř haly i zbytky kapaliny na podlaze, kterou ředili vodou.

Raději nevycházet

Oderská radnice dokonce doporučila během dopoledne nevycházet ven. Po pár desítkách minut ho ale zrušila. „Unikající chemické látky nejsou zdraví a životu nebezpečné,“ zdůvodnilo město.  

Fotogalerie
14 fotografií