Kradou, co se jim zrovna hodí a evidentně se nebojí postihu. Případů dětských a dorosteneckých zlodějů přibývá. „Těm nejmladších bylo teprve 10 let,“ kroutí hlavou hlídky Městské policie Ostrava.

Smutné je, že čím dál častěji dochází i k tomu, že děti ke krádežím navádějí jejich rodiče a doslova spolu spolupracují. Dospělí spoléhají na to, že na malé zlodějíčky si ochranky obchodů nevyšlápnou.

V Ostravě-Třebovicích kradla teenagerka (14) oblečení v prodejně textilu. Mělo hodnotu 900 korun. V centru města zase mladík (17) v obchodu „šlohl“ pět čokolád, jiný fintil (16) vzal barvu na vlasy, v Ostravě-Porubě slečna (17) deodoranty.

Ničily jen tak

V obchodě v centru města úřadovaly i dívky (13 a 16), které jen tak pro zábavu poškodily oblečení, které si zkoušely ve zkušebních kabinkách. Každá způsobila úplně zbytečně škodu přes stovku.

V Zábřehu si pro změnu dvě malé holky (10 a 11) přivlastnily bižuterii. „Hodnota zboží zde byla vyčíslena na 785, resp. 448 korun,“ uvedl mluvčí strážníků Michael Beneš.

Kradou i s rodiči

Tragická výchova ze strany rodičů se promítá do mnoha případů. Teenager (16) například pronesl pod bundou nářadí. „V prodejně s ním byl i jeho otec,“ podotkl policista.

S matkou spolupracoval malý chlapec (10), který od ní převzal košík plný nakoupeného zboží a prošel s ním bez zaplacení pokladní zónou. „Hodnota odcizeného zboží byla vyčíslena více než 13 tisíc korun,“ popsal Beneš.

Sociálka se nezastaví

Úřady mají v posledních dnech co dělat. „Všechny tyto události budou pro nezletilost pachatelů oznámeny k projednání nejen správnímu orgánu, ale zároveň také orgánu sociálně právní ochrany dětí,“ uzavřel Michael Beneš.

Do posledního z vyjmenovaných případů vstoupila vzhledem ke škodě přesahující pět tisíc korun i Policie ČR.

VIDEO: Dětský gang napadl dva chlapce v ústeckém obchodním středisku.