„Budeme potřebovat jednat s polskou stranou, pokud se prokáže, že odpad sem byl dovezen nelegálně z Polska. Polská strana by se měla přihlásit k nějakému dlouhodobému řešení ve spolupráci s Českou republikou tak, aby k tomu nedocházelo do budoucna,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček, který je na návštěvě kraje.

„Také musíme hovořit o tom, kdo zaplatí náklady. Jsem přesvědčen, že to nemůže být magistrát Frýdku-Místku, který ponese náklady,“ pokračoval Petříček a dodal: „Budeme o tom hovořit s kolegou Richardem Brabcem. Jsem přesvědčen, že bychom měli chtít po polské straně, aby ty náklady nesla ona.“

650 tun nebezpečného odpadu

Sklad s nelegálním odpadem byl odhalen koncem ledna, bylo v něm 650 tun odpadů. Odvoz začal v březnu. V polovině května byl sklad prázdný a objekt předán vlastníkovi. Město tehdy očekávalo náklady okolo osmi milionů korun, nakonec se vyšplhaly na téměř dvojnásobek.

Podle primátora Michala Pobuckého totiž konečné vyčíslení nákladů souviselo se složením odpadů, které bylo známé až po likvidaci odpadů ve spalovnách. Primátor věří, že stát městu s kompenzací nákladů pomůže. Ve skladu byly převážně barvy, sorbenty či rozpouštědla.

Podezřelé zadrželi

Moravskoslezští policisté počátkem dubna oznámili, že zadrželi muže (31) z Opavska, který podle nich pomáhal Polákům vybírat místa k nelegálnímu uskladnění nebezpečného odpadu v regionu.

V Polsku bylo v souvislosti s případem podle dřívějších informací zadrženo 15 osob, které se na vývozu odpadu podílely. Muži z Česka, který jim údajně pomáhal, hrozí až pětileté vězení.

VIDEO: Boj Evy Holubové o životní prostředí! Na záchodě nesplachuju, je jiné řešení!

Video
Video se připravuje ...

Boj Evy Holubové o životní prostředí! Na záchodě nesplachuju, je jiné řešení! Petr Macek, Jan Jedlička