Nehoda se stala okolo 18. hodiny v Brance u Opavy. Kamion vjel na jednokolejový železniční přejezd, který označovaly výstražné kříže. Ty jsou doplněny dopravní značkou „STOP“. Vlak neměl šanci dobrzit a do kamionu narazil. Následky jsou vážné - vlak vykolejil a kamion skončil na boku.

Zraněno bylo 10 osob - řidič nákladního automobilu, strojvedoucí a osm cestujících. „Všichni byli při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Pět žen a pět mužů ve věkovém rozpětí 15 až 71 let utrpělo lehká a středně těžká poranění, převážně v oblasti hrudníku a končetin. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli pacienti přepraveni do zdravotnických zařízení," uvedl Kůdela.

„Celkově byly škody odhadnuty na 6 010 000 Kč (4,5 mil. nákladní automobil, 1,5 mil. vlak, 10 000 trať). Drážní inspekce šetří příčiny a okolnosti vzniku mimořádné události v místě jejího vzniku,“ uvedla inspekce. Doprava na trati mezi Hradcem nad Moravicí a Opavou musela být kvůli nehodě přerušena.

Zásah trval osm hodin

„Hasiči zasahovali na místě více než osm hodin. Nakolejovali vlak a pak vyprošťovali pomocí speciální techniky nákladní automobil, který skončil na boku,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Přiovlána byla firam, která z havarovaného kamionu překládala vepřové půlky. Hasiči mezitím vyprošťovali motorák. „Po jeho odtlačení mimo místo nehody se po 22. hodině pustili do náročného vyprošťování nákladního automobilu, ležícího na boku pod již vypnutými trolejemi," popsal Kůdela. Na řadu přišel i speciální jeřáb s názvem Bizon.

VIDEO: Nehoda vlaku a nákladního auta na železničním přejezdu v Kralupech nad Vltavou.