Vzplály tu dopravníky a střecha nad nimi. Kouř byl viditelný ze vzdálenosti několika desítek kilometrů. Svědci se ozývali až z Havířova a Karviné.

„Sedm jednotek hasičů zasahovalo v úterý večer v areálu ostravské huti ArcelorMittal,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. V jednom z objektů huti hořely dva dopravníkové pásy a od nich chytila i střecha.

„Hořelo na dvou dopravníkových pásech třídírny v severní části aglomerace, tedy v provozu, kde se spékáním surovin připravuje vsázka do vysoké pece,“ upřesnila mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková.

Žádný jed ve vzduchu

Hasiči dostali oheň pod kontrolu za necelou hodinu a půl, dohasili ho zhruba za další hodinu. „Povedlo se to i s vydatnou pomocí výškové techniky,“ dodal Kůdela.

Zástupci huti ujistili, že žádné nebezpečné látky se do ovzduší nedostaly. Dodali, že požár nebude mít žádný vliv na probíhající výrobní procesy.

Samotní zaměstnanci před ohněm zavčas utekli. „Při požáru nebyl nikdo zraněn. Prvotní předběžná škoda byla odhadnuta na půl milionu korun. Příčina vzniku požáru je v šetření,“ sdělil Petr Kůdela.

Šéf děkoval

„Velmi oceňuji profesionální a duchapřítomné jednání zaměstnanců, díky němuž nedošlo ke zraněním a poškození výrobních technologií. Díky patří rovněž všem hasičům, kteří s velkým nasazením požár během krátké doby zlikvidovali,“ řekl Ašók Patil, generální ředitel ostravské huti.

ArcelorMittal Ostrava je ocelářským gigantem. Ročně vyrobí více než dva miliony tun oceli a je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v České republice. Pracuje pro něj více než 6 tisíc zaměstnanců.