Ženy, chopte se motorovek, je vás málo! „Na sto mužů je asi jen deset řezbářek. A ještě méně těch, které ovládají motorovou pilu. Mnohé nemají umělecké vzdělání,“ vysvětlila Agata Valalíková (54), řezbářka a organizátorka akce s poetickým názvem Krása v dřevě ukrytá.

Dala si za cíl dostat co nejvíc řezbářek na jednu akci. A hned je zapsat do České knihy rekordů. „Povedlo se. Všechny ženy, které jsem oslovila, dorazily. Na Slovensku jsem sice našla jen jednu umělkyni, ale přijely dvě Polky,“ řekla řezbářka.

„Mnohým se to může zdát málo. Deset žen a hned rekord. Ale nás žen se na podobné akci opravdu nikdy více nesešlo. Rády bychom, aby se z podobných setkání stala tradice,“ dodala.

Hledá se sponzor

Proč je tak málo žen řezbářek, asi tuší. „Je to zřejmě tou motorovou pilou, se kterou je třeba také umět pracovat. Mnoho žen z ní má respekt, je poměrně těžká a práce s ní může být nebezpečná. Je to pro odvážné,“ odhadovala Agata Valalíková.

Vzhledem k tomu, že se sympozium Krása v dřevě ukrytá konalo letos poprvé, hledala organizátorka podporu u sponzorských firem.

Právě pro ně a pro město Třinec sochy vznikaly. „Pro jeden pivovar například vznikla socha železničního dělníka, kterého mají v logu,“ vysvětlila Valalíková. K vidění byly i zahradní víla, horal nebo medvěd.

Nejmladší účastnicí byla Anita Firouzi (10), ta však s pilou ještě nepracuje, protože jí to její maminka Jana, rovněž řezbářka, nedovolí a pilu navíc neunese. Zatím se zručně ohání pouze s bruskou.

Přilákat k pile a řezbářskému umění více žen a mládeže obecně je Agatiným snem. A jednou uspořádat světové řezbářské sympozium žen. Inspirací jim můžou být čím dál prestižnější závody ve speed carvingu, tedy vyřezávání na čas. „Mnoho z nás doteď při práci okoukávalo muže, třeba časem muži budou okoukávat nás,“ usmála se na závěr Agata Valalíková.

Fotogalerie
44 fotografií