Domov Březiny v Petřvaldu na Karvinsku prožil velkou událost. Krásných 105 let zde oslavila Žofie Ploticová, občanka Petřvaldu, která je nyní v péči jednoho ze zařízení, které spravuje Moravskoslezský kraj.

Víno si dá ráda

Žofie Ploticová je na svůj věk stále vitální. „Cítím se dobře. Dobré zdraví mě doprovázelo celý život,“ usmála se. Pak si s gratulanty připila vínem. „Sem tam si dám,“ pokývala s úsměvem a dojatě dodala: „Jsem ráda, že se na nás staré lidi nezapomíná…“

K požehnanému věku jí přišel popřát i náměstek hejtmana Jiří Navrátil. Předal jí kytici, proteiny a speciální zdravotní polštář. „Těším se, až se sejdeme i za rok u sto šestky,“ blahopřál.

Prožila dvě manželství

Žofie se narodila v roce 1914 v Bohumíně-Pudlově a celý život prožila v Moravskoslezském kraji. Dvakrát se vdala. „Poprvé za vysokého úředníka z třineckých železáren, takže byla paní úředníková v domácnosti. Bohužel se jí nevrátil z druhé světové války,“ řekla ošetřovatelka Zuzana Fránková.

S druhým manželem se seznámila u své největší záliby, tenisu. S ním se odstěhovala do Bohumína, odkud jezdila do práce do Ostravy. „Ve slavném obchodním domě Brouk a Babka pracovala v oddělení textilu,“ dodala druhá ošetřovatelka Ivana Latová.

„Šprechtí“ německy

Seniorka vychovala syna a dceru, má čtyři vnuky, tři pravnuky a dva prapravnuky. „Donedávna dokonce ještě mluvila německy se svou švagrovou. Paměť má ještě stále v některých oblastech dobrou,“ usmály se obě ošetřovatelky.

Největší zálibou Žofie Ploticové byl sport, hlavně tenis nebo lyžování. Prý jí nešly domácí práce, ale ve sportu byla opravdu dobrá. Možná díky tomu je stále v tak dobré kondici. „Já na všechno vzpomínám ráda, byl to dobrý život,“ uzavřela oslavenkyně.