Pro zloděje jsou chaty snadnou kořistí a beze svědků můžou za pár minut chatu zcela vykrást. Jejich snaha se vyplatila, zloději letos na Novojičínsku nevykradli jedinou chatu.

Na obhlídku chat v Trojanovicích na Novojíčínsku se vydal Blesk.cz s policisty z místního oddělení a psovodem se dvěma čtyřnohými kolegy. Cestou kontrolují chaty, jestli jsou zamčené dveře i okna a pohledově kontrolují, jestli se do chaty někdo nepokusil dostat.

Majitelé místních chat jsou vzorní, všichni měli dobře pozamykáno. Situace zde ale nebyla vždy tak poklidná. Jeden z policejních psovodů ukazuje chatu v dáli od cesty, která už byla několikrát vykradena. „Největší problém mají chaty, které jsou schované a jsou dál od cesty, v této chatě už jsme byli několikrát,“ říká jeden z psovodů.

Pokračuje se po asfaltové cestě a dostáváme se do místa, kde už není takový pohyb lidí a aut. „Tady jsme byli se psem před třemi roky,“ vzpomíná na zásah psovod.

Policisté se proto vydávají blíže k chatě a zjišťují, že má rozbitý plot, přes který se kdokoli může dostat na pozemek. To rozhodlo, že chatu důkladněji prozkoumali, naštěstí bylo všude pozamykáno a ani se do chaty ani nikdo nepokusil dostat.

Tentokrát tedy dopadla obchůzka dobře, majitelé chat mohou být klidní.

Video
Video se připravuje ...

Policejní psovodi kontrolují na Novojičínsku chaty. Jejich práce nese úspěch, letos díky jejich práci nevykradli ani jednu chatu. Lukáš Havran, Blesk

Policisté radí, jak chatu zabezpečit:

Při odjezdu schovejte všechno nářadí

Policisté doporučují, vždy si zkontrolujte, že jste zamkli a zavřeli všechna okna. Lupiči jsou mazaní, dokážou do chaty proniknout jakýmkoli nezavřeným oknem, klidně i střešním. Kolem chaty by se nemělo válet ani nářadí, které může sloužit lupiči jako nástroj ke vloupání. V tom lepším případě o zapomenutou sekeru jenom přijdete.

Jezděte chatu pravidelně kontrolovat

Chatu pravidelně kontrolujte, pokud nemůžete sami, zkuste se domluvit se sousedy. Zkuste zloděje zmást, kupte si spínač, který v intervalech třeba zapíná světlo. „Doporučujeme nainstalování alarmů nebo systémů na zapínání světla v nepravidelných intervalech,“ říká při prohlídkách chat policista Petr Směták.

Pokud najdete vykradenou chatu, ničeho se nedotýkejte 

Pokud už ale dojde k vykradení chaty, zachovejte chladnou hlavu a vše nechte na místě. „Doporučujeme majitelům, aby dovnitř nevstupovali a neuklízeli, ani nezajišťovali stopy a ihned volali na policii. Důležité je, aby žádné stopy nezničili,“ dodává policista Směták.

Aplikace do mobilu radí

Policie vydala i aplikaci s názvem „Zabezpečte se“, ve které jsou rady, jak co nejlépe zabezpečit svou nemovitost. V aplikaci najdete především upozornění na aktuální „fígly“ zlodějů. „Reaguje na bezpečnostní situaci sousedních států, které zpozorovaly nové trendy vloupání do obydlí,“ informovala policejní mluvčí Lucie Kostečková.