Ke konci roku 2018 mělo nové vedení jak město Opava, tak klub. Město je většinovým vlastníkem klubu. Po volbách vzniklé nové vedení zadalo audit klubu, aby zjistilo, jak funguje. Takové výsledky ale asi nečekalo! Kontrola dopadla zle… „To, že je v takových problémech, nám nikdo neřekl,“ řekl primátor Tomáš Navrátil (35, ANO).

Audit odhalil, že hrozí bankrot

Největším problémem je pohledávka 25 milionů korun, kterou dodnes klubu jeden z partnerů neuhradil. V účetnictví ji ale klub jako nezaplacenou nezohledňoval. „SFC vznikl dluh na DPH ve výši pět milionů korun,“ řekl právník Miroslav Cák (34) z firmy, která audit prováděla.



I přesto si klub nadále žil nad poměry. „Náklady za poslední dva roky vzrostly o 30 milionů.  Navyšovaly se platy zaměstnancům i prémie hráčům, podepisovaly se smlouvy, kde nebyly uvedené konkrétní práce od dodavatelů, klub to všechno ale neměl jak pokrýt,“ osvětlil Cák. Například listopadové výplaty se řešily až v lednu.

„Klub se dostal do dluhové spirály, kterou musel řešit rozprodáváním hráčů,“ uvedl právník. SFC například stále dluží přes tři miliony Pardubicím za útočníka Joela Kayambu (26).

Pardubičtí chtějí podstoupit případ na Fotbalovou asociaci. Klubu tak hrozí tvrdé sankce, které mohou znamenat v krajním případě konec opavského fotbalu.

Město klub tahá z bahna

S klubem to bylo natolik nahnuté, že město Opava svolalo mimořádné zastupitelstvo. „Situace v klubu je vážná. Museli jsme jednat rychle,“ zdůvodnil primátor Navrátil.  

Město tak nakonec schválilo mimořádný příspěvek ve výši 24 milionů. „To zajistí financování do konce sezony,“ dodal Navrátil.

Černý scénář se tak nenaplnil, ale opavští musí klub od základu „překopat“. „Jakmile se zprůhlední hospodaření, je ve hře vstup významného partnera do klubu,“ podotkl primátor. „Klub by měl vyřešit i modernější stanovy a zjistit, zda v klubu nepanuje přezaměstnanost,“ dodal Miroslav Cák.