„Na druhé nejdůležitější trati zase budeme posilovat vlaky z Frýdku-Místku na Ostravici. Z Ostravice se ráno dostanou cestující novým vláčkem na pendolino do Ostravy,“ řekl ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah (ČD) v Ostravě Miroslav Klich.

České dráhy zavádí také nový školní vlak, který bude jezdit v 07.14 z Frýdlantu nad Ostravicí do Frenštátu pod Radhoštěm.

„Zavádíme čtyři páry nových vlaků v úseku Nový Jičín - Suchdol nad Odrou, pochopitelně s návazností na dálkovou dopravu,“ informoval Klich.

Z Ostravy až do Berlína

Změny mohou cestující očekávat i v dálkové dopravě. Vlaky pendolino mezi Prahou a Ostravou budou opět jezdit v dvouhodinovém intervalu a přibudou k nim další expresy do Varšavy, Krakova nebo Žiliny.

Posílena bude i doprava do Opavy. „ Nově bude jezdit pendolino v pátky z Ostravy směrem na Košice přes Poprad,“ uvedl Klich.

Ostrava získá také přímé spojení do Berlína. Vlaky pojedou z Vídně přes polskou Vratislav a německý Frankfurt nad Odrou. Z Ostravy vlak bude vyjíždět v 01:32 a do Berlína přijede v 09:16, z Berlína zpět pojede v 18:40 a v Ostravě bude v 02:27. Změny začnou platit od 9. prosince, kdy vejde v platnost nový jízdní řád.

Budou i výluky

Větší počet výluk bude na trati mezi Ostravou a Valašským Meziříčím. Pokračovat bude optimalizace na trati Český Těšín - Dětmarovice, dokončena bude oprava zabezpečovacího zařízení na nádraží v Bohumíně.

Začne oprava zastaralých koridorových úseků Polom - Suchdol nad Odrou a Petrovice u Karviné - Dětmarovice. Druhý koridor, který byl jako první udělaný, už jde postupně do oprav i z toho důvodu, že tam jezdí těžší vozba, nákladní vlaky, takže pochopitelně musí přicházet rekonstrukce,“ řekl Klich.

VIDEO: Hazardér s dodávkou vjel na přejezd v Blansku, když padaly závory.