Mamba černá uštkla Petra do prstu. Nezemřel jen díky rychlé pomoci lékařů v Krnově a Praze. Na osudný den však nezapomněl. „Z literatury vím, že jed působí rychle, tak jsem zavolal přítelkyni, sedli jsme do auta a jeli do nemocnice,“ vzpomíná Petr, který si ještě ruku stihl zaškrtit, aby zpomalil působení jedu.

Po cestě zavolal 155, aby lékaři v nemocnici o jeho příjezdu věděli. Šlo mu v tu chvíli o život. „Věděl jsem, že je to hodně špatné, počítal jsem s tím, že bych mohl umřít, ale nebál jsem se,“ líčí. Petr nezpanikařil, jelikož přesně věděl, co má dělat. „Je nutné se nestresovat a zachovat chladnou hlavu,“ uvedl chovatel hadů.

Vrtulníkem pro protijed

„V Krnově mě uvedli do umělého spánku, připravili na transport a letecky mě odvezli do Prahy, kde mi podali protijed,“ vypráví Petr, který byl tři dny v umělém spánku.

Z Prahy ho poté převezli zpátky do Krnova, kde v nemocnici strávil týden a pak ho propustili domů.

Následky protijedu se projevovaly i následující dny. „Měl jsem stavy bolesti a nevolnosti, zvracel jsem a hodně jsem v té době zhubl,“ popisuje týdny po kousnutí jedovatou mambou.

Přijal víru a založil pohřební ústav

K chovu hadů se překvapivě vrátil. „Hady ještě chovám, ale trošku jsem to omezil,“ vypráví s úsměvem. Po nehodě změnil přístup k rodině, životu a smrti.

„Pro pozůstalé je to vždy těžká situace a začal jsem přemýšlet o tom, že si otevřu pohřební ústav,“ říká. Po dlouhé přípravě a absolvování různých kurzů na úpravu těl svou myšlenku zrealizoval. Po zkušenosti balancování mezi životem a smrtí přijal také víru. „Nechal jsem se pokřtít a přijal jsem křesťanství,“ dodává bývalý mistr bojových sportů.

Těla upravuje sám

„Mým novým posláním je pomoc pozůstalým,“ říká Petr. „V rodině jsme měli s odstupem času dva pohřby a nelíbil se mi přístup ze strany pohřební služby, který byl pro mou rodinu velmi stresující,“ vzpomíná Petr na okamžik, kdy se rozhodl otevřít vlastní pohřební ústav.

Nyní má dva zaměstnance, úpravě těl se věnuje sám. „Chci mít stoprocentní jistotu, že bude rodina nebožtíka spokojená. Umím i rekonstrukce po nehodě, abychom mohli rodině tělo zesnulého ukázat v rakvi,“ dodává Petr.

Mamba černá

Je největším jedovatým hadem na území Afriky. Obvykle dorůstá délky 2,5 metru. Je jedním z nejrychlejších hadů na světě, může vyvinout rychlost až 20 km/h. Jed mamby černé je vysoce toxický a působí na několika „frontách“. Neurotoxiny působí na mozková a míšní centra nervového systému, dalšími složkami jsou hemolyziny, které rozkládají červené krvinky, antikoaguliny zpomalující srážení krve. Smrtelná dávka pro člověka je 10 až 15 mg, přičemž jedním kousnutím je do těla vpraveno 100 až 120 mg jedu!

Fotogalerie
8 fotografií

VIDEO: Takhle probíhal odchyt jedovaté mamby zelené v pražských Hlubočepích.

Video
Video se připravuje ...

Takhle probíhal odchyt jedovaté mamby zelené. Policie České republiky