Milan (44) býval podle slov rodičů vzorným synem. Ještě i na učilišti, v němž se učil pro hutní montáže. „Pak šel na vojnu k rakeťákům někam k Brnu, odkud se vrátil jako vyměněný. Začalo to s ním jít rychle z kopce. Žil rychle,“ vzpomíná otec.

Začal se flákat, pít, stýkal se s divnými lidmi… „Ve vítkovických hutích vydělával peněz jako šlupek, postupně mu ale ani ty nestačily na všechny ty jeho alkoholické jízdy,“ hořekuje maminka Antónia.

Vše vyvrcholilo před 20 lety. „Zvedl proti otci ruku a křičel, že ho zabije. V té době už nám nepřispíval na domácnost, jenom pil. Jednoho dne sbalil těch svých pár svršků a zmizel. Ozval se jen jednou, prý z Prahy,“ říká maminka.

Syn se neozval již několik posledních let, nenašli ho dokonce ani policisté. Chodili jenom exekutoři, kteří po rodičích vymáhali placení synových dluhů. Ondrušovi neměli jinou možnost, než ve svém bytě nechat zrušit synovi trvalý pobyt. Aby nechodili exekutoři, když tam už nežije, ale i kvůli různým poplatkům spojeným s bydlením v bytě.

„Přesto se chceme se synem vidět, než umřeme. Milane, ta postel tu na tebe pořád čeká,“ vyzvala syna matka.

Ve stáří zůstali sami

Manželé Ondrušovi mají ještě jednoho syna, který se s nimi ale také nenavštěvuje. Žije totiž v USA a jako vdovec se stará o tři syny (3, 5 a 7). Létat do Česka by bylo pro něj složité a rodičům důchod na letenku nestačí.

Fotogalerie
6 fotografií