Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rodiče ve Francii dali synovi jméno Džihád: Soud ho přejmenoval

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
17. dubna 2018
06:41

Chtěli mu říkat „svatá válka“! Zájmem dítěte zdůvodnil soud v jihofrancouzském Toulouse své rozhodnutí změnit dítěti jméno, které mu vybrali jeho rodiče. Chlapec, který se narodil loni v srpnu, se měl na přání otce a matky jmenovat Jihad (Džihád). Na základě rozhodnutí soudu bude mít ale v úředních dokumentech zapsané jméno Jahid.

I když rodiče budou moci chlapci dál říkat Jihad, soud se „v zájmu dítěte“ rozhodl prohodit samohlásky a změnit jméno na Jahid, které bude zanesené v úředních dokumentech.

Slovo džihád je termínem pro svatou válku, jejímž cílem je propagovat nebo bránit islám, v arabštině ale znamená „boj“ či „snaha“. Na jméno, které chlapci rodiče vybrali, prokuraturu upozornila radnice v Toulouse. Podle AFP se jméno rozhodla nahlásit zřejmě v souvislosti s islamistickými teroristickými útoky a džihádismem posledních let.

Loni v listopadu francouzské úřady zasáhly, když se rodiče v Nice svého novorozeného chlapce snažili pojmenovat Mohamed Merah, tedy stejně, jako se jmenoval terorista, který v roce 2012 zabil na jihozápadě Francie sedm lidí.

Od roku 1993 nemohou úřady ve Francii zakázat, aby rodiče dali dítěti křestní jméno, které si vybrali. Učinit to může pouze soud. Případy, kdy se kvůli jménu svého dítěte rodiče až k soudu dostanou, jsou ale velmi vzácné.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pajato73 ( 17. dubna 2018 07:23 )

rodiny, ktere davaji svym detem takova jmena, bych od sameho zacatku dala pod tajne pozorovani. To muze byt jen nekdo, kdo s tim terorem ma neco spolecneho, zadny normalni clovek by takove jmeno prece nedal...

Zobrazit celou diskusi