Nejmladší okres v Česku přišel za posledních 12 let o více než dva tisíce obyvatel. Na vině ale není nižší porodnost. „Dlouhodobě se u nás rodí přibližně 100 dětí ročně. Bohužel zde není dostatek dobře placených příležitostí, a tak mladí odchází jinam,“ posteskl si místostarosta Jeseníku Petr Procházka.

Z Jesenicka začali v posledních letech odcházet děti hned po absolvování základních škol. „V Jeseníku existují čtyři střední školy. Všechny se potýkají s úbytkem studentů.

Jen na naší hotelové škole, která patří řadu let mezi nejlepší v Česku, jsme museli od roku 2012 propustit kvůli úbytku studentů 12 učitelů. Ostatní školy jsou na tom stejně,“ posteskl si Procházka, který je zároveň ředitelem hotelovky.

Zastupitelé Jeseníku proto odhlasovali, že každý školák, který zůstane studovat v okrese, dostane příspěvek čtyři tisíce korun. „Peníze budou odeslány na účet rodičům, poté co městu odevzdají potvrzení o tom, že jejich dítě studuje na některé zdejší škole,“ dodal Procházka.

Koupí si mobil

Blesk navštívil Základní školu v Jeseníku. Zhruba třetina deváťáků chce studovat jinde. Ti, co zůstanou, by si za peníze nejraději koupili telefon. „Pokud mi naši peníze nechají, tak si koupím telefon,“ řekl Honza.

V roce 1990 měl okres Jeseník 42 893 obyvatel. V roce 2004 na Jesenicku žilo 42 014 obyvatel. Dnes se počet obyvatel snížil na 38 957.

VIDEO: Dvojice školaček z jižní Moravy zachránila dvouleté dítě před umrznutím v ledové vodě.

Video
Video se připravuje ...

Dvojice školaček zachránila dvouleté dítě před umrznutím v ledové vodě. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
8 fotografií