Ludmilu Miklušovou v noci na čtvrtek vyděsily zvuky sypajícího se skla venkovních dveří. Když vyšla na chodbu, uviděla cizího muže, jak se dobývá do domu. „Říkala jsem si, tak tento, jak mě tu uvidí, tak mě zamorduje. Taky řval, že mě tu zabije. Když jsem viděla, jak si po rozbití dveří odemyká klíčem, který byl z vnitřní strany, popadla jsem ve strachu nůž,“ popsala odvážná seniorka Blesku.

Další události byly dílem okamžiku. „O dveře jsme se začali přetahovat. Byl to boj o život. No já potom máchla nožem do té mezery, najednou dveře zaklaply, já zamkla a zavolala jsem policisty,“ popsala důchodkyně.

Dveře se ženě vzápětí podařilo zavřít. Stále ale nevěděla, zda se muž nerozběhne, nevykopne dveře a neublíží jí. Už ale nežil. „Už jednou mě tu ten samý chlap vykradl, sebral mi 20 tisíc. Podruhé musel jít najisto! Byl to feťák,“ dodala seniorka, která žije sama poté, co jí v březnu zemřel syn.

Policie případ šetří

Statečná důchodkyně se během čtvrtka stala na sociálních sítích hrdinkou. Mnoho lidí ji podporuje. Jak se ale na čin dívá policie? „Seniorka pravděpodobně z obavy o život zasáhla pachatele vloupání nožem, přičemž mu způsobila smrtelná zranění. Prověřováním všech okolností teď zjišťujeme, zda jednala v rámci mezí nutné obrany, či nikoliv. V případě, že se tato verze potvrdí, bude věc odložena,“ uvedla policistka Lenka Sikorová.

Právník Jan Černý má ale jasno. „Podle mého názoru se jedná o nutnou obranu. Její podmínkou je, aby se stala v případě trvajícího útoku a aby byla přiměřená. Domnívám se, že obojí bylo splněno. Vzhledem k věku a bezbrannosti té paní, která byla s ohledem na svůj věk slabší než »loupežník«, by byla obrana přiměřená, i kdyby použila střelnou zbraň. O noži nemám pochyby žádné,“ řekl Blesku.

Fotogalerie
6 fotografií