Na tohoto odvážného muže musí být nadřízení hrdí. Podpraporčík Jan Zátopek se stává specialistou, který zachraňuje lidské životy. Nejinak tomu bylo při jeho službě koncem dubna. Tehdy se rozhodl jeden z obyvatel věžáku (51) skočit ze střechy.

„Z dvanáctého patra vyšplhal na střechu a prolezl oknem k žebříku, vedoucímu k čelu budovy. Stál přímo u rantlu. Byl rozrušený, nakláněl se sem a tam. Bylo to zlé,“ popsal zasahující policista. Jak účinně pomoct? Jakou taktiku zvolit?

Na takové otázky neměl Jan Zátopek čas. „Kolega zůstal dole, jelikož byl úzký žebřík. Kdybych na muže promluvil, mohlo to mít nedozírné následky. Chtělo to rychlé rozhodnutí. Zezadu skočit, strhnout ho na zem a držet, aby nemohl skočit,“ popisuje.

Zachráněný skončil v péči záchranářů. Ukázalo se, že se už dříve léčil s psychickými problémy a poté se přidaly životní nesnáze. „Jsem rád, že je na živu. Snad i on. Beru službu jako poslání, podobných akcí zažíváme desítky,“ konstatuje policista.

Není ale první, koho policista zachránil! „Není to dlouho, co jsme vyjeli k muži, který chtěl skočit z balkonu. Že už ho nebaví život, říkal přes dveře. Záchrana byla také velmi stresující. Jsem rád, že to vyšlo. Každý případ je totiž jiný. Člověk musí předvídat,“ dodal policista, který slouží již jedenáctým rokem.

Fotogalerie
3 fotografie