Hasiče k řece v Ostravě-Přívozu v pondělí odpoledne přivolal náhodný kolemjdoucí, který si krásného mladého jelena ve vodě všiml. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů, kterým pomohli také vodáci. Při záchraně pomáhalo také speciální vozidlo Sršeň, které má vybavení i pro odchyt takto velkých zvířat.

„Po příjezdu hasičů se jelen nacházel zhruba uprostřed řeky a docela obstojně plaval z jedné strany na druhou, podle toho, jak jej hasiči »naháněli«. Bylo zřejmé, že se nemůže sám dostat na břeh a že má asi zraněné zadní nohy,“ popsal situaci mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Hasiči se pokusili pomocí teleskopické tyče navléknout lano na parohy jelena. To se ale zvířeti nelíbilo a neustále se snažilo před svými zachránci uniknout.

„K místu »odchytu« postupně připlouvalo několik lodí – kajaků, jejichž obsluha pomáhala usměrnit plavání jelena tak, aby se dostal co nejblíže břehu. Nakonec se ho hasičům podařilo odchytit – hozením lasa, zafixováním a přitažením za paroží ke břehu. Na břeh bylo parohaté zvíře vytaženo po zafixování zadních noh pomocí záchytného lana,“ uvedl mluvčí. Dodal, že jelen byl následně předán zástupcům majitele honitby.

Fotogalerie
5 fotografií