„Pořádáme tu soutěž už dlouhá léta, ale takový zájem nepamatuji. U degustací se tvořily velké fronty. Budeme to muset vymyslet do příštího roku nějak jinak, aby návštěvníci nemuseli tak dlouho čekat,“ přiznal za pořadatele Karel Semotam ze Znojemské besedy.


U soutěže kvašáků dodávali vzorky malopěstitelé a pořadatelé vítěze nevyhlašovali. U zavařovaných okurek udělali oproti předchozím ročníkům změnu, když neurčovali u jednotlivých kategorií první až třetí místo ale dva vítěze. „Přišlo nám to jako objektivnější,“ vysvětlil Semotam.

Pěstování okurek na Znojemsku má dlouhou tradici. Jejich semena dovezl z Uherska už v 16. století Šebestián Freytág z Čepiroh, opat premonstrátského kláštera v Louce u Znojma. Mělo jít původně o lék proti moru, což se nepotvrdilo. Okurkové semeno rozdrcené s kmínem ve víně se používalo k zahánění kašle, okurky v medu na nemoci jater a ledvin, semeno pité s mlékem zase na neduhy močového měchýře.


Nejlepší ze soutěže Královská okurka:
- Efko okurky delikates 3 – 6 cm
- Efko dětské okurky, 3 – 6 cm

Nejlepší ze soutěže Výběrová okurka:
- Efko česnekové okurky, 3 – 6 cm
- Efko lahůdkové okurkové řezy

Nejlepší ze soutěže Pikantní okurka:
- Efko chilli okurky, 3 – 6 cm
- Bouda 1883, okurky s feferonkou, 6 – 9cm

VIDEO: Recept na kyselé okurky.

Video
Video se připravuje ...

Recept na kyselé okurky. Videohub/recepty


Fotogalerie
9 fotografií