Silničáři plánují zastřešit 11,5 km ze 14 km dlouhého úseku D55 mezi Bzencem a Rohatcem. Přestože jde o nenáročný terén, cena dálnice tím výrazně vyskočí. Předpokládaná suma je deset miliard korun.

Ptačí oblast

„Aktuálně probíhá příprava stavby. S obcemi řešíme například kompenzační opatření či vysazení nových stromů,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Lucie Trubelíková. Přesný termín zahájení prací ještě ŘSD nezná.

Ptačí oblast Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví oplývá některými druhy ptáků, které na mnoha dalších místech už k vidění nejsou. Dokumentace EIA jmenuje například dudka chocholatého, bukače velkého, motáka pochopa, slavíka modráčka, lelka lesního nebo strakapouda jižního.

Z Břeclavi do Olomouce

Celkově jde o zalesněné území o rozloze 12 tisíc hektarů mezi obcemi Bzenec, Strážnice, Ratíškovice, Dubňany, Vacenovice, Vracov a Milotice. Svým jižním cípem zasahuje až k Rohatci a Hodonínu.

Po dokončení povede dálnice D55 z Břeclavi do Olomouce. Aktuálně je hotových 19 km, rozestavěných je několik dalších úseků, z nichž některé budou zprovozněny už letos. Poslední úsek má být dokončen v roce 2033.

VIDEO: Tudy povede úsek dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem.

Video
Video se připravuje ...

Tudy povede úsek dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem ŘSD

Fotogalerie
4 fotografie