„Nový čtyřkilometrový dálniční úsek D55 nahradí kapacitně již nedostačující silnice II/427 a I/54 a odvede tranzitní dopravu z Moravského Písku, což přinese místním obyvatelům zásadní zlepšení životního prostředí,“ uvedl ředitel ŘSD Radek Mátl.

Páteřní trasa

Trasa dálnice povede mimo zastavěné území. Doprava tak bude pro řidiče výrazně plynulejší a bezpečnější. Součástí stavby je i mimoúrovňová křižovatka v Bzenci, tři mosty, jeden ekodukt pro migraci zvěře a protihlukové stěny o celkové délce 1,2 km.

Video
Video se připravuje ...

Tudy povede úsek dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem ŘSD

„Po svém dokončení bude D55 tvořit jednu z páteřních komunikací dálniční sítě, která propojí sídelní oblasti střední, jihovýchodní a jižní Moravy. Zároveň nahradí stávající silnici I/55, jejíž kapacita je již nedostatečná a nevyhovuje současným intenzitám provozu,“ upřesnila mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

Rovných 100 kilometrů

D55 povede od  Olomouce kolem Přerova, Hulína a Otrokovic, kde bude prostřednictvím dálnice D49 napojen také Zlín. Přes úseky kolem Uherského Hradiště, Bzence a Hodonína bude D55 v budoucnu u Břeclavi napojena na dálnicí D2. Po dokončení bude její celková délka 100 km.

Silničáře ještě ovšem čekají jednání při pokračování trasy z Bzence ve směru na Rohatec, kde ochránci přírody už dvacet let vznášejí námitky proti zamýšlené dálnici. Navrhovali pro ni jinou trasu či zapouzdření celého úseku do tubusu, aby nebyli ohroženi hnízdící ptáci v Bzenecké Doubravě.

Fotogalerie
3 fotografie