„Tady máš mobil a běž si hrát!“ To je nejhorší věta, kterou podle hasičů říkají rodiče malým dětem. Ty pak mačkají náhodně čísla, až se jim podaří vytočit tísňovou linku 112.

„Rodiče si neuvědomují, že se na ni jde dovolat i telefonem bez kreditu a SIM karty,“ upozornil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Linka 112 je společná pro policii, záchranku a hasiče, a právě operátoři od hasičů ji obsluhují.

Hovor každých 100 sekund

Jde přitom o celorepublikový problém. „Jen na jižní Moravě bylo z 313 252 přijatých hovorů 38 173 událostí skutečně k řešení. Kromě dětí máme problém i s tím, že si číslo lidé pletou s infolinkou. Někteří si tak na čísle snaží objednat taxi, nebo se ptají na rozvoz pizzy,“ přidal druhý nešvar Mikoška.

Situace už zašla tak daleko, že hasiči přijímají hovor v průměru každých 100 sekund. V nočních hodinách je intenzita, kdy děti spí, pochopitelně mnohem nižší, přes den to ovšem značí hovor ani ne každých 30 sekund!

Reálně tak hrozí, že se na operátory kvůli nesmyslným hovorům nebudou moci dovolat ti, kteří opravdu potřebují pomoc.

Někdy jde i o omyl

Tísňovou linku častokrát nevědomky vytočí i majitelé iPhonů. „Když chtějí třeba před spánkem vypnout mobil, což se dělá posuvem pravého a levého tlačítka k sobě, nabídne jim přístroj nejen možnost vypnutí, ale i vytočení linky 112, což se častokrát stane,“ upozornil mluvčí hasičů Jiří Fröhlich.

VIDEO: Nehoda dvou autobusů zablokovala na sedm hodin dálnici D2 u Brna.

Video
Video se připravuje ...

Nehoda dvou autobusů zablokovala na sedm hodin dálnici D2 u Brna. Policie ČR