„Není snadné na ISS získat místo, ale nám by se to podařilo. České firmy jsou totiž ve vesmírných aktivitách velmi činné a mají víc projektů, než Německo i Francie,“ upozornil Svoboda.

České vynálezy

Ve vesmírné stanici ISS by měl podle plánu strávit 14 dnů a testovat zejména české výrobky a vynálezy. „Testoval bych například českou metodu pro přeměnu moči na hnojivo pro pěstování rostlin v kosmu či české kamery pro měření kosmického počasí,“ upřesnil astronaut.

Cesta ovšem není levná. V Polsku tyto náklady uhradila vláda, ve Velké Británii je zaplatil soukromý investor. „Toto nemůže rozhodnout jeden ministr, ale vláda. Rozhodnout by se měla v únoru,“ uvedl vedoucí odboru kosmických aktivit ministerstva dopravy Ondřej Šváb.

Uspěl mezi 22 tisíci

Po Vladimíru Remkovi (75) z éry Československa je Svoboda prvním astronautem samostatné České republiky. Výcvik u Evropské kosmické agentury (ESA) prodělal poté, co uspěl mezi 22 500 uchazeči. Od roku 2016 je vojenským pilotem JAS-39 Gripen.

ISS je mezinárodní vesmírná stanice. Na oběžné dráze je od listopadu 1998. Zemi obíhá ve výšce 400 km při rychlostí 7,7 km/s. Planetu tak oběhne za 92 minut. Trvale je na palubě ISS 7 astronautů, všichni musí umět mluvit anglicky a rusky. Stanice má fungovat do roku 2030. Poté má cíleně dopadnout do Tichého oceánu.

VIDEO: Přelet ISS nad Saharou.