„Tajné hlasování je mimořádný instrument. Zastupitelé k němu téměř nikdy nepřistupují. Všichni jste řekli, že konáte v zájmu občanů a najednou chcete tajně hlasovat,“ řekla Jana Drápalová (Zelení). Tajné hlasování navrhl zastupitel René Novotného (ANO).

Marek Lahoda (Piráti) připomněl, že se v Brně tajně hlasovalo naposledy o prodeji pasáži Jalta v roce 2005, kterou následně provázely kontroverze. „Kvůli tajnému hlasování nebylo možné dohledat viníka,“ uvedl.

Třetí kotel za 4,6 miliardy v brněnské spalovně zatím nevznikne. Projekt zastavili s tím, že ho dál prověří.

Hlasování se nezúčastnila opozice Pirátů a Zelených s hnutím Žít Brno, kteří vybudování kotle podporovali a byli proti tajnému hlasování. Sál opustili také koaliční KDU-ČSL. Stavba měla stát 4,6 miliardy korun.

Projekt je připraven

Brněnská spalovna nyní provozuje dvě linky K2 a K3, které spalují odpad a vyrábí z něj teplo a elektřinu. Roční kapacita kotlů je 240 tisí tun, třetí kotel by ji zvýšil na 352 tisíc tun.

Projekt absolvoval hodnocení vlivu na životní prostředí EIA, získal stavební povolení, dotaci 2,8 miliardy korun a úvěr od Evropské investiční banky. Nyní je ve fázi před podepsáním smlouvy se zhotovitelem. SAKO tak musí učinit do konce roku, dokdy platí cenová nabídka firmy Metrostav.

Spalovat nebo recyklovat?

Zastánci stavby uvádějí, že od roku 2030 má platit zákaz skládkování a pokud v brněnské spalovně městské firmy SAKO nevznikne plánovaný třetí kotel, není jasné, jak se s částí odpadu naloží.

Podle náměstka primátorky Roberta Kerndla z ODS, který je proti stavbě, je potřeba změnit pohled na nakládání s odpady a místo pálení je raději recyklovat.

VIDEO: Primátorka Brna Markéta Vaňková u nového poradenského centra energií v Králově Poli.

Video
Video se připravuje ...

Primátorka Brna Markéta Vaňková u nového poradenského centra energií v Králově Poli. Jiří Nováček