Jednou z metod, jak zjistit množství a strukturu vyhozených potravin, bude rozbor směsného komunálního odpadu v černých kontejnerech u vysokoškolských kolejí. První rok experimentu bude věnovaný rozboru odpadu studentů na deseti kolejích v sedmi městech po Česku.

„Abychom mohli hovořit o celé generaci Z, musíme zohlednit také vzdělání a věkový rozptyl v rámci celé cílové skupiny," poukázala řešitelka projektu Veronika Antošová.

Výzkum na léta

Pro zahrnutí mladých lidí, kteří na kolejích nebydlí, výzkumníci využijí anonymní dotazníková a deníková šetření. „Oslovení respondenti budou vyplňovat kromě jiných výzkumných otázek také množství vyhozených potravin dle námi sledované struktury," vysvětlila Antošová. Na základě výsledků bude možné vyhodnotit, jakými potravinami mladí plýtvají nejvíce.

V druhém roce spustí výzkumníci komunikační kampaň, kterou ve třetím roce zastaví a budou zjišťovat efekt své intervence - zda je nutné mladým lidem vysvětlovat problematiku dlouhodobě, nebo je účinná i po krátkodobém působení.

Plýtváme méně

Projekt financuje Technologická agentura ČR a kromě Provozně ekonomické fakulty na něm bude spolupracovat s Vysokou školou ekonomickou v Praze nebo Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy.

Česko patří v plýtvání potravinami v domácnostech mezi úspěšnější státy Evropské unie, do roku 2030 se zavázalo svůj objem potravinového odpadu snížit o polovinu.

Téměř 80 procent Čechů neplýtvá vůbec nebo plýtvá pouze do pěti procent z obstaraných potravin. I přesto ročně průměrný Čech vyhodí 37,4 kilogramu jídla, na sídlištích dokonce přes 53 kilogramů, vyplývá z dřívějšího výzkumu Mendelovy univerzity.

VIDEO: Která potravina se nikdy nezkazí

Video
Video se připravuje ...

Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí? Videohub

Fotogalerie
5 fotografií