„Maso odlovených bobrů na základě zákonné výjimky dnes není možné legálně komerčně využít, ale umožňuje konzumaci v domácnosti osoby, která má výjimku na odlov s cílem regulovat početní stavy bobra,“ řekl Jan Slováček, výzkumník z Mendelu. Tato situace podle něj nebyla v Česku nikdy předtím řešena. V USA například běžně bobří pochoutky nabízí.
Patent popisuje přesný způsob zpracování a dávkování masa a přísad, včetně plnění do sklenic. Obsahuje i časy sterilizace. Konzerva či klobása připravená podle této normy má splňovat veškeré zákonné podmínky na zdravotní nezávadnost potraviny a bude je možné bez obav konzumovat, případně později i možná prodávat.
Středověká pochoutka
Pochutiny z bobra byly přitom žádané už ve středověku. Recept na bobří ocas a zadní tlapy popisuje už kuchařka Pavla Severina sepsaná v 16. století. Ve francouzských klášterech mniši vyráběli bobří klobásy.
Ve středověku a raném novověku bylo bobří maso pokládáno za postní jídlo, protože bobr žije ve vodě, podobně jako ryby.
Inteligentní tvor
Bobr je velmi inteligentní. „Původně plachý tvor přivykl lidem a nijak se už nenechá odradit od stavby svých bobřích hrází. Ty někde pomáhají zadržovat vodu, jinde zase ničí lesy,“ shodují se přírodovědci. Odhaduje se, že u nás žije na šest tisíc bobrů.
VIDEO: Ochranáři přírody vypustili do potoka uzdraveného bobra.
Ochranáři přírody vypustili do potoka uzdraveného bobra. Záchranná stanice Bartošovice