„Ve spolupráci s Mendelovou univerzitou budou na rekultivovaném pozemku po těžbě vysazeny odrůdy Ryzlink rýnský a Donauriesling,“ uvedla mluvčí Moravských naftových dolů (MND) Dana Dvořáková.

Pro vlastní potřebu

Vinice nebude příliš velká. Zabere pouze plochu 65 x 28 metrů. Bude nicméně velmi důležitá z toho pohledu, že bude jako jedna z prvních v republice ležet přímo pod solárními panely. Může se tak stát vzorem pro tisíce podobných projektů.

„Elektrárna má ročně vyrobit cca 100 MWh elektřiny. To nám pomůže k plnému přechodu naší společnosti na plně obnovitelnou výrobu elektřiny, kterou naše společnost spotřebovává. Tento plný přechod plánujeme už v roce 2025,“ upřesnila Dvořáková.

Zastávka u cyklotrasy

Samotná agrovoltaika je umístěna v těsné blízkosti frekventované cyklostezky. „Součástí areálu bude i architektonicky pojatá zastávka pro cyklisty i pěší, kde bude vysvětlení co je fotovoltaika, resp. agrovoltaika. Součástí bude i výsadba stromů a také umístnění několika úlů včelstev. Výstavba vyjde přibližně na deset milionů korun,“ upřesnila mluvčí.

Další vinici na rekultivovaném pozemku postaví těžaři i u Mušova, kde nedávno archeologové našli pozůstatky elit germánského kmene Langobardů (z 1. pol. 6. stol. – pozn. red.). „Tento výzkum jsme podpořili částkou 400 tisíc korun,“ dodala Dvořáková.

VIDEO: Výhody solárních panelů.

Video
Video se připravuje ...

Solární panely Videohub

Fotogalerie
6 fotografií