Minařík právě procházel se svou kolegyní Miroslavou Jirůškovou (52) opodál, když uslyšeli velkou ránu. „Byli jsme od místa asi dvě sta metrů, ale vidět tam nešlo. Okamžitě jsme se tam rozběhli. Zjistili jsme, že ochotní lidé už vytáhli zraněné z auta. Nebylo ale jisté, zda v něm ještě někdo nezůstal,“ popsal situaci Minařík.

Auto v plamenech

Auto mezitím již zachvátily plameny. Pracovnice čerpací stanice mu pomohla tím, že mu podala přenosný hasicí přístroj. Díky tomu se dostal až k autu a zjistil, že uvnitř už nikdo další není. „Uhasit oheň ale nešlo. Na to byl hasičák slabý,“ vysvětlil brněnský strážník.

Zatímco kolegyně šla okamžitě usměrňovat dopravu, šel Minařík prověřit stav zraněných. „Jeden muž byl v bezvědomí a šedl, bylo zřejmé, že potřebuje resuscitovat,“ pokračoval Minařík.

S ledovým klidem

První pomoc mu strážník poskytoval v bezprostřední blízkosti auta. Hořící auto ale hrozilo explozí. Museli proto zraněného přesunout nejprve o deset metrů dál. Poté mohl pokračovat boj o život zraněného muže.

Video
Video se připravuje ...

Policie hledá svědky dopravní nehody v Brně u Přívratu. Policie ČR

Brněnský strážník přitom přiznává, že byl v naprostém klidu. „Přestože jsem se nikdy ve své kariéře nesetkal s podobnou situací, nebyl jsem vůbec nervózní. Školení první pomoci, které nám dává u strážníků Zuzana Sulková (32), mne perfektně připravilo. Dobře jsem věděl, co mám dělat,“ ujistil uniformovaný zachránce.

Muž přežil

V oživovaní Minařík pokračoval do příjezdu policie s přístrojem AED, který jim ještě pomohl zapojit. Přesto, když přijeli záchranáři, vyhlídky na záchranu zraněného byly podle nich minimální.

Vše ale dopadlo nakonec výborně. „Kontaktovala nás přítelkyně těžce zraněného muže s tím, že nehodu přežil. Z toho mám obrovskou radost,“ přiznal Minařík.

Radost má i samotná Sulková, která brněnské strážníky školí v poskytování první pomoci pět let. „Jsem vystudovaná záchranářka. Měla jsem stáže na záchrance, byla jsem i na operačním středisku. Své praktické zkušenosti se jen snažím předat dál. Mám velkou radost, že to pomohlo,“ řekla skromně Sulková.

Nehoda poblíž zastávky Přívrat v Brně se stala v pátek 5. května před šestou večer. Osobní auto tam v plné rychlosti najelo do sloupu elektrického vedení. I díky dvojici brněnských strážníků, oba muži děsivě vypadající nehodu přežili.

Fotogalerie
15 fotografií