Přestože zimní teploty klesají poměrně hluboko pod bod mrazu, led ještě nemá dostatečnou pevnost. „Ve čtvrtek strážníci proměřili tloušťku ledu na všech větších brněnských plochách a zjistili, že pro pohyb lidí není bezpečná žádná z nich,“ zdůraznil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Šest cm je málo

Na Brněnské přehradě měřili strážníci hned na několika místech. „Například v přístavišti, Rokli a na Sokolském koupališti. Nikde ale led neměl více než šest centimetrů,“ upozornil Ghanem.

Ještě horší byla přitom situace na menších vodních plochách. „V Medlánkách nepřerostla krusta čtyři a půl centimetru, v Holáskách, v biotopu v Chrilicích a ve Splaviskách bylo přibližně pět centimetrů,“ pokračoval mluvčí strážníků.

Kapsa je zrádná

Zatím největší sílu měl led v Mariánském údolí. „Na prvním rybníku měl tloušťku deset, na druhém sedm a na třetím osm centimetrů. Osm centimetrů mají i rybníky v Jehnicích. Jako relativně bezpečné se přitom uvádí 12 centimetrů,“ připomněl Ghanem.

Strážníci navíc upozorňují, že vodní proudy mohou vytvářet nebezpečné kapsy a nestejnou pevnost ledu. „To se ukázalo u Žebětínského rybíka. U břehů naměřila poříční jednotka šest centimetrů, v prostředku devět centimetrů, ale a mezi těmito plochami pouhé čtyři centimetry,“ vysvětlil mluvčí brněnských strážníků.


Při proboření ledu je jen malá šance na záchranu. Zahynula tak např. Lindsey Vránová (†35), manželka hokejisty Petra Vrány, když nevydržel led nádrže Slezská Harta na Bruntálsku. Podobně dopadl i bruslař na Vranovské přehradě, přestože se za ním hasiči rychle ponořili do vody v neoprénech. Utopil se i bruslař na Orlíku, jehož tělo hledali záchranáři dva dny.

VIDEO: Strážníci v Brně měří pevnost ledu.
Fotogalerie
11 fotografií