„Tříkrálová sbírka odstartovala již 1. ledna a spolu s ní vyrazí do ulic v Jihomoravském kraji a části kraje Vysočina tisíce koledníků. Dárcům přinesou požehnání do nového roku a možnost přispět na pomoc lidem v nouzi. Sbírka potrvá od 1. do 15. ledna,“ uvedla Zuzana Horáková z Diecézní charity Brno.

Až 70 tisíc koledníků

V rámci České republiky se bude jednat o obrovské množství zapojených lidí. „Přesný počet koledníků nelze říct, neustále se mění. Mělo by jich být ale přibližně 70 tisíc,“ řekl mluvčí charity Jan Oulík.

V brněnské diecézi sbírku zahájí tradiční slavnostní požehnání. To udělí koledníkům v pondělí 2. ledna brněnský biskup Pavel Konzbul v katedrále sv. Petra a Pavla.

Tříkrálový průvod

„Od 3. do 6. ledna mohou lidé potkat tři krále a přispět těm nepotřebnějším i ve speciálních tříkrálových stáncích. Ty budou na ulici Česká a u Hlavního nádraží před KFC,“ připojil se ředitel brněnské diecézní charity Oldřich Haičman.

Ve středu 4. ledna se mohou Brňané těšit na tradiční Tříkrálový průvod s velbloudy. Králové vyrazí v 16 hodin na velbloudech od katedrály sv. Petra a Pavla, aby se poklonili Jezulátku na Dominikánském náměstí. S průvodem a živou hudbou projdou přes Zelný trh, Masarykovu ulici a náměstí Svobody.

„V Brně chceme bezbariérově upravit prostor dvora u budovy pro klienty bez domova či přispět na nákup auta pro zdravotní sestry, které navštěvují klienty v jejich domovech.  V Domově pokojného stáří Kamenná z Tříkrálové sbírky pořídíme speciální koupací lůžko pro seniory,“ prozradil plány Haičman.

Letošní novinkou je možnost přispět na sbírku online. „Ta je určena zejména pro ty, které koledníci nezastihnou doma,“ dodala Horáková.

VIDEO: Takto vypadalo zahájení koledování v roce 2020 v Ostravě.

Video
Video se připravuje ...

Zahájení tříkrálové sbírky v Ostravě Michal Charbulák