Chráněného dravce zahlédli farmáře při jízdě terénem. „Orel nebyl schopen letu. Nejprve poskakoval po krajnici, ale pak se rozhodl vyhledat útočiště pod naším terénním autem,“ svěřil se farmář Štěpán Novák, který se spojil ihned se záchrannou stanicí v Buchlovicích.

„Podle pokynů jsme orla odchytili a do hodiny si jej záchranář převzal. Identifikoval v ptákovi mladou samici orla královského, která je velmi vzácným druhem, hnízdícím právě u nás v Bílých Karpatech,“ přiblížil Novák.

Samice měla dokonce na zádech připevněnou i vysílačku. Záchranáři si samici převzali, ovšem s velmi nízkou nadějí na záchranu. Konstatovali, že orel byl úmyslně otráven nervovým jedem. „Uvidíme, jak vše dopadne,“ nechal se slyšet záchranář Karel Tomešek.

Podle místních farmářů jedy v Bílých Karpatech někdo úmyslně rozmisťuje. „Většinou jimi napustí kousky masa, aby se velkých dravců zbavil,“ shodli se zemědělci s tím, že mladá samice není první obětí nepřátel přírody v okolí. Stanice záchranářů proto bezodkladně podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Video
Video se připravuje ...

Vzácná samice orla královského, kterou někdo otrávil nervovým plynem, se snažila schovat pod auto farmářů z Hrubé Vrbky. Horňácká farma Hrubá Vrbka

Fotogalerie
5 fotografií