„V rámci operace Barbarossa a Bagration se podle našeho scénáře prolnuly osudy dvou vojáků, sovětského a německého. K vidění byla i válečná technika, originální i kopie včetně sovětského tanku,“ prozradil organizátor Jaroslav Dvořák.

K vidění byla v táboře ovšem i americká vojenská technika. „Dřív se nesmělo mluvit o tom, že Američani osvobodili část Československa, teď jsou zas výhrady k Rudé armádě. Nám jde v první řadě o to, aby se historie už nikdy nepřekrucovala,“ zdůraznil Dvořák.

Na bojiště dorazily na dvě stovky uniformovaných bojovníků, bojové operace neohrozil ani vydatný déšť. Z jižních Čech přijeli Vladislav Grim a David Děkan. Oba oblékli uniformu německé armády. „O vojenskou historii a akce s tím spojené se zajímáme přes deset let. Obnáší to i studium jednotlivých operací, které lidem předvádíme,“ řekl Vladislav.

Video
Video se připravuje ...

Nadšenci v uniformách předvedli válečné operace Barbarossa a Bagration TV Blesk Zdeněk Matyáš

Covid-19 v uplynulých dvou letech řadu akcí z vojenské historie zhatil, nyní se jejich účastníci i diváci zvolna vracejí. „Zdejší Army Park je ideálním místem. Těší nás, že můžeme opět předvést významné válečné epizody. Scénář dostanou vojenské kluby v předstihu, detaily pak domlouváme přímo na místě. I když se občas na place něco trochu změní, nikdy to nemá vliv na výsledný efekt,“ upozornil Dvořák.

Fenomén Army Park

Zábavní military park u Ořechova se rozkládá v bývalém areálu protivzdušné obrany města Brna a jeho velkou část zabírá muzeum, včetně podzemních hangárů na raketové nosiče Něva, nadzemních objektů a podzemního velitelského bunkru.

V muzeu, které mapuje historii naší armády od roku 1945 do roku 1989, najde návštěvník nejen výstroj, ruční zbraně a vojenské přístroje, ale i velkou vojenskou techniku včetně originálního vybavení. Průvodce návštěvníky seznámí s funkcí každého exponátu a zodpoví všechny dotazy.

Fotogalerie
23 fotografií