První úhyn rybáři zaznamenali v polovině minulého týdně, další v neděli ráno. Leklé ryby lovili rybáři s hasiči i dál po proudu, nyní pokračují v čištění úseku od Bulhar k Jamborovu jezu před Podivínem. Jsou tam odhadem další desítky tun, které je třeba odklidit kvůli postupujícímu rozkladu.

Kvůli snazšímu odlovení uhynulých ryb zvýší dočasně Povodí Moravy průtok v Dyji. „Cílem je, aby se ryby dostaly přes Jamborův jez dále po proudu, kde je snazší je z vody vytáhnout," vysvětlil Petr Švec, předseda Moravského rybářského svazu.

Ze Zámecké Dyje rybáři už v úterý vylovili proti proudu až k Nejdku zhruba 750 kilogramů ryb a ve středu by to mohlo být dalších 200 kilogramů. Další tuny ryb se jim podařilo zachránit.

Málo kyslíku a sinice

Podle starosty Bulhar Jiřího Osičky jsou mezi uhynulými rybami kapři, candáti, sumci, amuři, tolstolobici nebo cejni. Příčinou úhynu ryb je kyslíkový deficit kvůli přemnožení sinic, které v noci spotřebovávají kyslík.

„Sinice mají příznivé podmínky pro rozmnožení kvůli horkému počasí, nízkým průtokům a živinám. Hlavní živinou je fosfor, který se dostává do řek nejčastěji proto, že čistírny nedostatečně fosfor odstraňují při čištění,“ řekl mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelař.

Rozsahem je úhyn už zřejmě větší než ten, jaký rybáři zaznamenali před dvěma lety v Bečvě, do níž unikl z průmyslového provozu kyanid. Tehdy to bylo 40 tun ryb.

VIDEO: Katastrofa na Bečvě: Nic se nezametá pod koberec, bránil se tehdejší ministr Brabec opozici.

Video
Video se připravuje ...

Katastrofa na Bečvě: Nic se nezametá pod koberec, bránil se ministr Brabec opozici PSP ČR

Fotogalerie
14 fotografií