Švédové si tak odvážejí i cenu České televize za nejlepší scénografické řešení show, cenu Českého rozhlasu Brno za nejlepší hudbu i zvláštní cenu pod garancí primátorky města Brna Markéty Vaňkové za ohňostrojné zpracování povinné dvouminutovky Beethovenovy Osudové.

„Uměleckým pyromuzikálem designéři Martin Hildeberg a Simon Svensson oslavili hudební velikány, kteří odešli do hudebního nebe," uvedl za pořadatele akce Ondřej Morávek.

Švédové si pro festival RegioJet Ignis Brunensis a diváky v Brně připravili do svého představení rozmanitou plejádu efektů všech barev a stylů na obloze i vodní hladině, v precizní synchronizaci s hudebním podkladem.

V show nazvané Vzpomínky na Mistry využili hudbu od klasiky po popové hvězdy – diváci poznali Beethovena, Davida Bowieho, Arethu Franklin, Whitney Houston, Ennia Morriconeho, švédskou kapelu Roxette a dýdžeje Aviciho.

Video
Video se připravuje ...

Fascinující pohled z letadla na ohňostroj nad Špilberkem Jolana Halalová, David Malík

Posledním oceněním, o kterém se ještě rozhoduje, je divácká cena. Vítěz diváků bude vyhlášen 26. července po ukončení hodnocení závěrečného ohňostrojného epilogu.

„Diváci hodnotí a známkují po každém ze šesti ohňostrojů na festivalových facebookových stránkách Ignis Brunensis Official a na facebooku Rádia Krokodýl,“ upozornil Morávek.

Tečka coby pocta Mendelovi

V sobotu 23. července čeká Brňany a návštěvníky města ještě finálový ohňostroj nad hradem Špilberkem věnovaný Gregoru Johannu Mendelovi při oslavách 200. výročí narození objevitele genetiky. Má název Mendelovy inspirace a v designu Jaroslava Štolby a Daniela Černého ho připravují ohňostrůjci Flash Barrandov SFX.

Fotogalerie
4 fotografie