Na výstavišti v Brně by mělo vzniknout přijímací místo, kam se budou hlásit uprchlíci z Ukrajiny. Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) je vše centrálně řízeno ze státu a přes kraj, město poskytne prostory.

Už přes víkend město s charitou a centrem ubytovaly kolem 500 lidí prchajících před válkou. „Aktuální čísla jsou 700 lidí. Počet nabízených bytů se ze 195 zvýšil asi na 300,“ uvedla Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu.

Brno se navíc rozhodlo dát na pomoc Ukrajině nakonec 20 milionů korun namísto původních 10 milionů. Polovina peněz by měla jít přímo na Ukrajinu v podobě materiální pomoci, především léků. Druhá polovina je jako rezerva na náklady spojené v České republice, a to například při ubytování uprchlíků. Poskytnutí peněz schválili radní, v úterý o něm ještě budou hlasovat  zastupitelé.

Zařízení v Zastávce spadá pod ministerstvo vnitra. Magistrát spolupracuje s městskými částmi, které dávají městské byty. Město také zaregistrovalo ohledně ubytování lidí nabídky z komerční sféry. Jsou to například hotelové pokoje nebo hotelová zařízení, která nejsou aktuálně v provozu. Kdo chce nabídnout pomoc s ubytováním, najde informace na internetových stránkách ZDE

Pošlou léky

Z Brna se chystá  v úterý ráno vyjet kamion s léky, o které požádalo partnerské město Charkov. „Víme, že v Charkově potřebovali konkrétní léky, spolupracujeme na tom s městskými nemocnicemi a zapojily se i další. Dáváme vše dohromady podle seznamu. Léky by měly jet na hranice, kde si je někdo převezme,“ řekla Vaňková.

Sbírka spacáků

Kromě toho Brno vyhlásí sbírku na spacáky a deky, které pošle do Lvova. S ním město uzavře partnerství. „Nebude se to týkat oblečení. Reagujeme na konkrétní požadavky jak z Charkova, tak ze Lvova,“ dodala  Vaňková.

VIDEO: Putine jsi vrah! Tisíce lidí demonstrovaly v Brně proti válce.

Video
Video se připravuje ...

Putine jsi vrah! Tisíce lidí demonstrovaly v Brně proti válce. Markéta Malá

Fotogalerie
88 fotografií