Město získalo zámek do svého majetku v roce 2002. „Od té doby jsme pro něj nenašli využití. Když proto o něj projevilo zájem Zámecké vinařství, které využívá jeho podzemí, chtěli jsme jim ho prodat,“ uvedl starosta Bzence Pavel Čejka (72, KDU-ČSL).

Vyvolali referendum

S tím, ale nesouhlasila spousta místních. Založili sdružení Obnova bzeneckého zámku, kterému se podařilo vyvolat referendum. Aby bylo platné, muselo se ho zúčastnit minimálně 35 % z 3 514 oprávněných voličů.

„Referenda se zúčastnilo 2 093 lidí, tedy téměř 60 % oprávněných voličů. Z nich se 1 416 vyslovilo pro zachování (cca 68 % - pozn. red.) a 677 pro prodej. Výsledek referenda je pro obec závazný. Znamená to, že zůstane i nadále v majetku města,“ vysvětlil za organizátory referenda Miroslav Goliáš.


Bzenecký zámek stojí na místě původní tvrze založené v roce 1450 a zámku z počátku 18. století. Současná stavba vznikla v letech 1855 až 1858 za majitele bzeneckého panství Viléma z Reichenbachu-Lesonic.

Náklady na stavbu byly ale tak závratné, že Vilém spáchal sebevraždu. Vdova hraběnka Amálie sice i nadále bzenecké panství spravovala, nikdy v něm ale nebydlela. Od roku 1938 ho vlastnilo vinařské družstvo v Bzenci.

VIDEO: Před čtyřmi lety se dominantou Bzence stala Kaple sv. Floriána a sv. Šebestiána. Zničená byla na konci 2. světové války. Je z ní výhled na celé město.

Video
Video se připravuje ...

Kaple sv. Floriána a sv. Šebestiána se po 72 letech opět stane dominantou Bzence. Replika stavby zničené na konci 2. světové války Němci navíc nabídne i rozhlednu. Hynek Zdeněk