„Jedná se o přesnou repliku zničené kaple. Jediným rozdílem je, že ve věži vznikne rozhledna, z níž se návštěvníkům nabídne rozhled nejen na město, ale i do širokého okolí,“ uvedl místostarosta Bzence Ivan Černý.

Obnovená kaple vznikla na troskách své předchůdkyně. „Původní zdivo uvidí návštěvníci po pravé straně ve výklenku. Až dokončíme stavbu, zaměříme se i na ozelenění kopce, vytvoření nové cesty a vznikne zde i WC,“ upřesnil starosta Bzence Pavel Čejka.

Bzenec staví repliku kaple ze svého rozpočtu, sbírkou mu pomáhají i občané města. Dvě předchozí sbírky konané v 50. letech minulého století přitom přišly vniveč. „Jejich výtěžek se použil vždy k jinému účelu,“ vysvětlil Čejka. Celkové náklady jsou zhruba 15 milionů korun.

Video
Video se připravuje ...

Kaple sv. Floriána a sv. Šebestiána se po 72 letech opět stane dominantou Bzence. Replika stavby zničené na konci 2. světové války Němci navíc nabídne i rozhlednu. Hynek Zdeněk

Lokalita, na níž kaple sv. Floriána a sv. Šebestiána vzniká, je známá v okolí jako Starý hrad. Podle pověstí zde totiž kdysi hrad skutečně stál.

Některé historiky to následně vedlo k mýlce, že zde v roce 1015 svedli bitvu český kníže Oldřich s polskými ozbrojenci Boleslava I. Chrabrého, kteří se střetli u Busince. Předloni tak město slavilo 1000 let od první písemné zmínky. Podle nových historických bádání ale Businc nebyl současným Bzencem, ale hradem v Horní Lužici.

Fotogalerie
12 fotografií