Český vojenský průmysl se na veletrhu představí ve své plné síle. Program začne ve středu přeletem deseti vojenských letadel, což tady ještě nikdy nebylo,“ uvedl ředitel brněnského výstaviště Jiří Kuliš.

Zahájení zbrojního veletrhu provázela protestní akce aktivistů. Ti obarvili vodu ve fontánách v centru Brna na červeno, tedy v barvě krve. Nad hlavním vstupem na výstaviště vyvěsili transparent „Válka začíná tady". „Na výzvu policie slezli ze střechy dolů, žádná škoda podle dostupných informací nevznikla,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.


Návštěvníci například v tuzemské premiéře uvidí plně automatizovanou kolovou houfnici Dita, která je na podvozku Tatra. „Jedná se o zbraň ráže 155 mm, která se vyznačuje vysoce efektivní palbou na vzdálenost až 39 kilometrů,“ řekl ředitel veletrhů Idet, Pyros a Iset Michal Busios.

Video
Video se připravuje ...

V Brně se ve dnech 6.-8. října uskuteční veletrhy Idet, Pyros a Iset Hynek Zdeněk

Na podvozku Tatra se představí návštěvníkům i obrněné vozidlo Patriot II. „Díky své univerzálnosti a modularitě je vhodný pro bojové nasazení, hlídkové mise i průzkumnou činnost. Najde uplatnění i u policie, hasičů a záchranářů,“ upřesnil Busios.

Policejní technika

Policie a hasiči budou mít na veletrzích velké zastoupení. „Pro návštěvníky jsme připravili přehled toho, jak se za posledních 30 let změnilo vybavení policie. Posun šel opravdu mílovými kroky,“ je přesvědčen mluvčí policie Pavel Šváb.

Hasiči se zaměří zejména na ukázku techniky, kterou začali používat díky svému pestřejšímu druhu nasazení. „Za posledních dvacet let nám narostl počet zásahů o 50 %, počet požárů byl přitom přibližně stejný v roce 2000 i 2020. Hodně naše činnost narostla v rámci zdravotnické pomoci,“ vysvětlil náměstek generálního ředitele HZS ČR Petr Ošlejšek.


Veletrhy Idet, Pyros a Iset se konají ve dnech 6. až 8. října v pavilonech P a Z a na přilehlých plochách, kde bude probíhat doprovodný program.

„Ve středu a ve čtvrtek je výstaviště přístupné pouze lidem od 16 let. V pátek pátek mohou i menší děti. Pro vyloženě malé děti ale veletrhy nejsou,“ upozornil Kuliš.

Fotogalerie
22 fotografií