Zavařování ovoce? Dnes naprosto běžná záležitost. Dříve ale lidé vnímali ovoce jako pamlsek. Čerstvé se konzumovalo jen v omezené míře a až do 1. světové války se téměř výhradně sušilo. Zavařeniny se rozšířily až poté.


Vaření povidel bylo velmi důležité. „Povidla v té době patřila mezi základní potraviny a jíst se muselo. Hospodyně si proto dobře hlídaly, aby na ně měly dostatek trnek. Na slivovici mohly jít horší kusy,“ vysvětlil Martin Šimša, který vaření povidel ve skanzenu předvádí.
Video
Video se připravuje ...

Ve strážnickém skanzenu předvádějí tradiční podzimní zvyky. Hynek Zdeněk

Důležité bylo i pomlít obilí, nebo připravit šrot pro dobytek. „Movití sedláci si proto pořizovali parní stroj. Byla to ovšem velmi nákladná záležitost,“ vysvětlil Jiří Múčka, který obsluhuje plně funkční lokomobil z roku 1919. Sknazen je možné navštívit v neděli do 16 hodin.

Fotogalerie
14 fotografií