„Jde o nesmírně pozoruhodný, puntíčkářský mapový poklad, jehož základem je třetí františko-josefské vojenské mapování z let 1869 až 1885. Měřítko je úctyhodných 1:25 000,“ řekl Blesku znojemský historik Jiří Kacetl.

Výsledkem pečlivé, mnohaleté a titěrné práce kartografů dokončené před 90 lety je mapa, která měří na délku 18 metrů a na šířku 12 metrů. To je čtvrtina házenkářského hřiště! Na výšku autoři mapy pracovali s měřítkem 1:10 000, hory jsou proto výraznější než v reálu.

„Mapa je tak rozlehlá, že když se k ní postavíte, tak máte pocit, jako kdybyste letěli ve výšce deseti kilometrů nad Moravou," popsal Kacetl.

Tajemné dílo

Mapa je vytvořena zajímavou a pracnou technologií vyřezávání tenkých překližkových destiček, podle topografických vrstevnic o převýšení deset metrů. Je na ní podepsán architekt Kepka. V 50.  letech minulého století ji objevili náhodou rozebranou ve sklepě brněnského muzea, pak ji skladovali na půdě zámku v Kunštátu.

Před 20 lety, kdy ji krátce ukázali veřejnosti v Boskovicích, zabrala mapa půl sálu sokolovny. Historici ji chtěli vystavit také na zámku v Kunštátu, tam se ale celá nevešla.

Díky mapě přestavěli zámek

Pro mapu vzniklo ve Velkých Opatovicích Moravské kartografické muzeum. Unikát je jeho prvořadou atrakcí. Kvůli tomu byl dokonce přestavěn zakonzervovaný rozestavěný zámek, který v roce 1973 vyhořel. Obří exponát našel místo v aule, kde měl být původně sál kulturního domu.

Unikát se skládá ze 77 dilů

Mapa historických zemí Moravy a Slezska, se skládá ze 77 dílů. Jsou různě veliké i těžké. Některé mají dva decimetry, jiné kolem metru. Díly váží od tří do 50 kilogramů. Podle archivářů má mapa nevyčíslitelnou hodnotu. Nic podobného totiž v ČR neexistuje!

Měla pomoci územnímu plánování

Badatelé nedávno zjistili, že vznikla jako pomůcka kvůli územnímu plánování mezi světovými válkami. Za jejím vznikem stál Zemský studijní a plánovací ústav moravskoslezský v Brně. Vojenské mapy si tvůrci vybrali jako předlohu proto, že byly naprosto přesné. Svému účelu sloužila do roku 1949.

VIDEO: Při příležitosti oslav 100. výročí vzniku republiky v Brně sestavili největší mapu Československa.

Fotogalerie
11 fotografií